Άρθρο του Dr Μουσιώλη | Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Τι είναι το σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού;
Το σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται μία ή περισσότερες ανοικτές πληγές (έλκη) στο ορθό. Το ορθό είναι ένας μυϊκός σωλήνας συνδεδεμένος στο τέλος του παχέος εντέρου σας. Τα κόπρανα περνάνε από το ορθό κατά την έξοδο από το σώμα.
Το σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού είναι μια σπάνια και ελάχιστα κατανοητή διαταραχή που συμβαίνει συχνά σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα. Το σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από το ορθό και αιμορραγία κατά τη διάρκεια του αδειάσματος του εντέρου.
Το σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού μπορεί να βελτιωθεί με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αλλαγή της διατροφής σας και κατανάλωση περισσότερων υγρών. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Συμπτώματα
Τα σημεία και τα συμπτώματα του σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού περιλαμβάνουν:
- Δυσκοιλιότητα
- Αιμορραγία από το ορθό
- Πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
- Πόνος ή αίσθημα πληρότητας στη λεκάνη σας
- Ένα αίσθημα ημιτελούς αφόδευσης
- Βλέννα από το ορθό σας
- Ακράτεια κοπράνων
- Πόνος στο ορθό
Ωστόσο, μερικά άτομα με σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα.
Πότε για να δείτε έναν γιατρό
Κάντε μια συνάντηση με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.
Αρκετές άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του μονήρους έλκους του ορθού. Κατά το ραντεβού σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις και διαδικασίες για να εντοπίσει ή να αποκλείσει αιτίες διαφορετικές από το σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού.
Αιτίες του μονήρους έλκους του ορθού
- Πρόπτωση από το ορθό
- Ενδοψυχία
Δεν είναι πάντα σαφές τι προκαλεί σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού. Οι γιατροί πιστεύουν ότι το άγχος ή ο τραυματισμός του ορθού μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό των πρωκτικών ελκών.
Μεταξύ των καταστάσεων που μπορεί να βλάψουν το ορθό είναι:
- Δυσκοιλιότητα ή κόπωση.
- Τέντωμα κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.
- Πρόπτωση του ορθού, που συμβαίνει όταν το ορθό προεξέχει από τον πρωκτό.
- Μη συντονισμένη σύσφιξη των μυών του πυελικού εδάφους που επιβραδύνει τη ροή του αίματος στο ορθό.
- Προσπάθειες για την αφαίρεση με το χέρι των κοπράνων.
- Ενδοψυχία, η οποία συμβαίνει όταν ένα μέρος του εντέρου ολισθαίνει μέσα σε ένα άλλο μέρος
Διάγνωση του συνδρόμου μονήρους έλκους του ορθού
Μπορεί να κάνετε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για τη διάγνωση του συνδρόμου μονήρους έλκους του ορθού:
- Σιγμοειδοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός σας εισάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα εξοπλισμένο με μια μικρή κάμερα στο ορθό σας, για να εξετάσει το ορθό σας και μέρος του παχέος εντέρου σας. Αν βρεθεί κάποια βλάβη, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα ιστού (βιοψία) για εργαστηριακές εξετάσεις.
- Υπέρηχος. Αυτή η τεχνική απεικόνισης χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα υπερηχογράφημα για να βοηθήσει στη διαφοροποίηση του συνδρόμου μονήρους έλκους του ορθού από άλλες καταστάσεις.
- Άλλες μελέτες απεικόνισης. Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια μελέτη απεικόνισης που ονομάζεται πρωκτογραφία αφόδευσης. Σε αυτή τη μελέτη, μια μαλακή πάστα βαρίου εισάγεται στο ορθό σας. Το βάριο εμφανίζεται σε ακτίνες Χ και μπορεί να αποκαλύψει μια πρόπτωση ή προβλήματα με τη μυϊκή λειτουργία και τον συντονισμό των μυών.Τα εξειδικευμένα κέντρα μπορεί να προσφέρουν μια παρόμοια εξέταση που ονομάζεται πρωκτογραφία μαγνητικού συντονισμού. Αυτή η εξέταση γίνεται με μηχανή απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού και παρέχει μια τρισδιάστατη εικόνα του ορθού.
Θεραπευτική αγωγή
Η θεραπεία για το σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Τα άτομα με ήπια σημεία και συμπτώματα μπορεί να βρουν ανακούφιση από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ενώ τα άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα και συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν ιατρική ή χειρουργική θεραπεία.
- Διατροφικές αλλαγές. Για να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα, μπορεί να σας δοθούν συμβουλές για την αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή σας.
- Θεραπεία συμπεριφοράς. Η θεραπεία συμπεριφοράς μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να χαλαρώνετε τους πυελικούς μυς σας κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Σε μια τεχνική συμπεριφοράς, που ονομάζεται βιοανάδραση, ένας ειδικός σάς διδάσκει να ελέγχετε ορισμένες ακούσιες αποκρίσεις του σώματος, όπως η σύσφιξη των μυών του πρωκτού ή του πυελικού εδάφους, κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Η βιοανάδραση μπορεί να σας κάνει πιο ευαισθητοποιημένους και να σας βοηθήσει να τον ελέγξετε.
- Φάρμακα. Ορισμένες θεραπείες όπως τοπικά στεροειδή, κλύσματα σουλφαζαλαζίνης και onabotulinumtoxinA (Botox) μπορεί να σας βοηθήσουν να διευκολύνετε τα συμπτώματα του συνδρόμου μονήρους έλκους του ορθού . Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες δεν λειτουργούν για όλους, και μερικές εξακολουθούν να θεωρούνται πειραματικές.
Οι χειρουργικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μοναδικού σύνδρομου έλκους του ορθού περιλαμβάνουν:
Χειρουργική επέμβαση πρόπτωσης ορθού
Εάν έχετε μια πρόπτωση από το ορθό που προκαλεί συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία rectopexy. Το Rectopexy εξασφαλίζει το ορθό στην ανατομικά σωστή του θέση.
Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ορθού
Μια ενέργεια για την αφαίρεση του ορθού μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα και συμπτώματα που δεν έχουν βοηθηθεί από άλλες θεραπείες. Ο χειρούργος μπορεί να συνδέσει το παχύ έντερο με ένα άνοιγμα στην κοιλιακή χώρα για να αφήσει το απόβλητο το σώμα (κολοστομία). Αν έχετε μια κολοστομία, στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ένας θύλακας ή σακούλα στην κοιλιά σας για να συλλέξετε τα απόβλητα.Χειρουργική επέμβαση ορθής πρόπτωσης. Εάν έχετε μια πρόπτωση από το ορθό που προκαλεί συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία rectopexy. Το Rectopexy εξασφαλίζει το ορθό στην ανατομικά σωστή του θέση.
Ο τρόπος ζωής
Μπορείτε να κάνετε αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. Τέτοιες αλλαγές είναι πιθανό να περιλαμβάνουν:
- Αύξηση της ποσότητας ινών στη διατροφή σας. Η χρησιμότητα τους είναι ότι βοηθάνε στην ώθηση των περιττωμάτων σας, ώστε να μπορούν να εξέλθουν όταν έχετε μια κίνηση του εντέρου. Στόχος για 14 γραμμάρια ινών για κάθε 1.000 θερμίδες στην καθημερινή διατροφή σας. Οι ετικέτες διατροφής στις συσκευασίες τροφίμων απαριθμούν την ποσότητα ινών σε μια μερίδα. Οι καλύτερες πηγές ινών είναι φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φλούδα και επιλέξτε ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά παρά τους χυμούς τους. Ψάξτε για ψωμιά και δημητριακά που απαριθμούν ολόκληρα σιτάρι, βρώμη ή πίτουρο ως τα πρώτα συστατικά.
- Δοκιμάζοντας τα καθαρτικά και τα μαλακτικά των κοπράνων. Τα καθαρτικά απορροφούν το υγρό στα έντερα και κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και ογκώδη, πράγμα που βοηθά στην αφόδευση. Τα μαλακτικά βοηθούν στην ανάμιξη του υγρού στα κόπρανα, διευκολύνοντας το πέρασμα.
- Πόσιμο νερό όλη την ημέρα. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού και άλλων υγρών βοηθά στη διατήρηση της κίνησης του εντέρου σας απαλή και εύκολη. Για ποικιλία, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε χυμό λεμονιού στο νερό για γεύση. Ή δοκιμάστε άλλα μη ανθρακούχα ποτά και ποτά χωρίς καφεΐνη.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας
Αρχίστε να βλέπετε τον γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού, μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται στο πεπτικό σύστημα (γαστρεντερολόγος).
Τι μπορείς να κάνεις
- Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς. Τη στιγμή που κάνετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως ο περιορισμός της διατροφής σας.
- Καταγράψτε τις βασικές προσωπικές πληροφορίες. Συμπεριλαμβανομένων τυχόν σημαντικών πιέσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή.
- Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Συμπεριλαμβανομένων όλων που μπορεί να φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με τον λόγο για τον οποίο προγραμματίσατε το ραντεβού.
- Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνετε.
Για το σύνδρομο μονήρους έλκους του ορθού, μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας περιλαμβάνουν:
- Τι είναι πιθανό να προκαλέσει τα σημάδια και τα συμπτώματά μου από το έλκος του ορθού;
- Ποιες είναι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματά μου;
- Τι είδους εξετάσεις χρειάζομαι;
- Είναι η κατάσταση μου προσωρινή ή μακροχρόνια;
- Χρειάζομαι θεραπεία;
- Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας μου;
- Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τις άλλες συνθήκες που έχω ενώ αντιμετωπίζω αυτήν την κατάσταση;
- Πρέπει να ακολουθήσω οποιονδήποτε περιορισμό διατροφής ή δραστηριότητας;
- Υπάρχει γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που μου συνταγογραφείτε;
- Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου;
- Θα χρειαστώ επισκέψεις παρακολούθησης; Αν ναι, πόσο συχνά;
Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει:
- Πότε ξεκίνησαν πρώτα αυτά τα συμπτώματα;
- Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;
- Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
- Έχετε πρόσφατα αντιμετωπίσει δυσκοιλιότητα;
- Μήπως κάτι φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;
- Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;