Η υπνική άπνοια αποτελεί μια σιωπηλή αλλά επικίνδυνη για τη υγεία διαταραχή ύπνου που συχνά περνά απαρατήρητη από τον πάσχοντα. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αυτή χωρίς να έχουν επίγνωση του προβλήματος καθώς θεωρούν τα συμπτώματα «φυσιολογικά» ή τα αποδίδουν στην κούραση της καθημερινότητας. Ωστόσο, η υπνική άπνοια δεν είναι απλώς ενοχλητικό ροχαλητό – είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την αναπνοή, την οξυγόνωση του οργανισμού και τη συνολική υγεία.
Αν υποψιάζεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ύπνο σου, δες παρακάτω τις 10 ενδείξεις που ίσως μαρτυρούν ότι πάσχεις από υπνική άπνοια – χωρίς να το γνωρίζεις.
Ενημερωθείτε περαιτέρω: Τι είναι η υπνική άπνοια;
1. Έντονο και διακοπτόμενο ροχαλητό
Το ροχαλητό από μόνο του δεν είναι πάντα πρόβλημα, αλλά όταν είναι έντονο, διακεκομμένο και συνοδεύεται από «παύσεις» στην αναπνοή, αποτελεί βασικό σύμπτωμα υπνικής άπνοιας. Συχνά ο/η σύντροφος παρατηρεί πρώτος αυτές τις παύσεις ή ήχους πνιγμού.
2. Ξυπνάς το πρωί κουρασμένος
Αν νιώθεις εξάντληση μόλις ξυπνάς – παρόλο που έχεις κοιμηθεί 7 ή 8 ώρες – αυτό δείχνει ότι ο ύπνος σου δεν είναι ποιοτικός. Η υπνική άπνοια διακόπτει συνεχώς τις φάσεις του βαθύ ύπνου, εμποδίζοντας την πλήρη ξεκούραση του οργανισμού.
3. Έχεις πονοκεφάλους το πρωί
Οι πονοκέφαλοι κατά το πρωινό ξύπνημα μπορεί να οφείλονται στη μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της νύχτας – κάτι που συμβαίνει συχνά σε άτομα με υπνική άπνοια.
4. Νυστάζεις στη διάρκεια της ημέρας
Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια. Αν αποκοιμιέσαι σε συσκέψεις, στο τιμόνι ή μπροστά στην τηλεόραση, χωρίς να έχεις κοιμηθεί αργά το προηγούμενο βράδυ, είναι πολύ πιθανό να έχεις υπνική άπνοια.
5. Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς
Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία. Πολλοί άνθρωποι με υπνική άπνοια αναφέρουν δυσκολία στη μνήμη, στην εστίαση και στην πνευματική διαύγεια.
6. Είσαι συχνά ευερέθιστος ή αγχωμένος
Η κακή ποιότητα ύπνου έχει άμεση επίδραση στην ψυχολογία. Η υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους, ευερεθιστότητα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κατάθλιψη, ειδικά όταν παραμένει χωρίς θεραπεία.
7. Ξυπνάς με αίσθημα πνιγμού ή δύσπνοιας
Αν έχεις νιώσει έστω και μία φορά ότι «πνίγεσαι» μέσα στον ύπνο σου ή ξυπνάς απότομα προσπαθώντας να πάρεις ανάσα, αυτό είναι ένα πολύ σαφές σημάδι υπνικής άπνοιας.
8. Έχεις ξηροστομία ή πονόλαιμο το πρωί
Το συχνό άνοιγμα του στόματος για αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία ή ερεθισμό στο λαιμό, κάτι πολύ συχνό στους ασθενείς με υπνική άπνοια.
9. Πηγαίνεις συχνά στην τουαλέτα τη νύχτα
Η νυκτουρία (συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας) είναι ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα, αλλά έχει βρεθεί ότι είναι αρκετά συχνή σε άτομα με υπνική άπνοια, λόγω της διαταραχής των ορμονικών μηχανισμών που ελέγχουν την παραγωγή ούρων.
10. Έχεις αυξημένη πίεση ή διαβήτη χωρίς ξεκάθαρη αιτία
Η υπνική άπνοια επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα και συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2. Αν έχεις διαγνωστεί πρόσφατα με κάποιο από αυτά χωρίς άλλους προφανείς λόγους, καλό είναι να εξεταστείς και για πιθανή διαταραχή ύπνου.
Σας προτείνουμε ακόμα: Οι Καλύτεροι Χειρουργοί ΩΡΛ στην Ελλάδα το 2025
Τι να κάνεις αν έχεις τα παραπάνω συμπτώματα
Αν αναγνωρίζεις αρκετά από τα παραπάνω σημάδια στον εαυτό σου, μην τα αγνοήσεις. Ένας εξειδικευμένος γιατρός ύπνου ή ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να σε παραπέμψει σε μελέτη ύπνου (πολυυπνογραφία), η οποία είναι η βασική εξέταση για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας.
Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα της κατάστασης και μπορεί να περιλαμβάνει:
- Απώλεια βάρους
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη θέση ύπνου
- Συσκευές CPAP
- Στοματικούς νάρθηκες
- Χειρουργική επέμβαση σε επιλεγμένες περιπτώσεις
Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή που μπορεί να περάσει απαρατήρητη για χρόνια, με σημαντικές συνέπειες για την υγεία. Αν παρατηρείς συχνή κόπωση, υπνηλία, πονοκεφάλους ή προβλήματα συγκέντρωσης, μην το αποδίδεις απλώς στο άγχος ή την πίεση της καθημερινότητας. Ίσως το σώμα σου προσπαθεί να σου δείξει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στον ύπνο σου. Μην αγνοείς τα σημάδια – η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου.

Ελένη Μαρκοπούλου Συντάκτρια Ιατρικού Περιεχομένου | MSc Δημόσια Υγεία
Η Ελένη Μαρκοπούλου είναι επιστημονική συντάκτρια με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην Ιατρική και μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία. Εξειδικεύεται στη συγγραφή ιατρικών άρθρων που συνδυάζουν επιστημονική ακρίβεια με απλή και κατανοητή γλώσσα. Στο Iatromedia.gr καλύπτει θέματα πρόληψης, θεραπείας και σύγχρονων ιατρικών εξελίξεων.