Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα από τα πιο συχνά ορθοπαιδικά συμπτώματα, τόσο σε νεαρά όσο και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Μπορεί να προκληθεί από δεκάδες διαφορετικές αιτίες — από υπερχρήση και κακή στάση σώματος μέχρι αρθρίτιδα και τραυματισμούς. Ωστόσο, μία από τις πιο συχνές και “ύπουλες” αιτίες είναι η ρήξη μηνίσκου.
Τι είναι ο μηνίσκος;
Ο μηνίσκος είναι ένας ημισεληνοειδής ινοχόνδρινος σχηματισμός στο εσωτερικό του γόνατος. Υπάρχουν δύο μηνίσκοι σε κάθε γόνατο — ο έσω και ο έξω — οι οποίοι λειτουργούν ως “μαξιλαράκια” ανάμεσα στο μηριαίο και το κνημιαίο οστό. Ο ρόλος τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς, να σταθεροποιούν την άρθρωση και να προστατεύουν τον αρθρικό χόνδρο από τη φθορά.
Σας απασχολεί κι αυτό; Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;
Πόνος στο γόνατο: Πώς προκαλείται η ρήξη μηνίσκου;
Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκληθεί με διάφορους τρόπους. Σε νεότερους ανθρώπους και αθλητές, συνήθως είναι αποτέλεσμα απότομης στροφής του γόνατος ή τραυματισμού κατά την άσκηση. Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, η ρήξη μπορεί να είναι εκφυλιστική, δηλαδή να προκύψει σταδιακά λόγω χρόνιας φθοράς του ιστού.
Συχνά, μια ρήξη μηνίσκου δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή — ιδιαίτερα όταν δεν συνοδεύεται από έντονο τραυματισμό. Ένας διάχυτος πόνος στο γόνατο, ελαφρύ πρήξιμο, δυσκολία στο λύγισμα ή ακόμα και αίσθηση ότι το γόνατο “κλειδώνει” ή “κολλάει” είναι μερικά σημάδια ρήξης μηνίσκου.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα ρήξης μηνίσκου είναι:
- Πόνος στο γόνατο (πλάι ή στο κέντρο)
- Δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης
- Αίσθηση “κλειδώματος” ή “πιασίματος” της άρθρωσης
- Ήπιο ή έντονο πρήξιμο
- Αδυναμία στο σκύψιμο, το κάθισμα ή το ανέβασμα σκάλας
- Αίσθηση “κρακ” κατά τη στροφή του γόνατος
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό με τη βοήθεια κλινικής εξέτασης, ειδικών δοκιμασιών, καθώς και απεικονιστικών εξετάσεων όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI), η οποία αποκαλύπτει τη θέση και τη σοβαρότητα της ρήξης.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, γιατί αν η βλάβη παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω φθορά του χόνδρου και πρόωρη οστεοαρθρίτιδα.
Τι είδους ρήξεις υπάρχουν;
Η ρήξη μπορεί να είναι:
- Επιμήκης (longitudinal)
- Οριζόντια (horizontal)
- Ακτινική (radial)
- Ακανόνιστη (complex)
- Αποσπασματική (bucket-handle)
Ο τύπος της ρήξης παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή θεραπείας.
Πόνος στο Γόνατο & Ρήξη Μηνίσκου: Πώς αντιμετωπίζονται;
Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την ηλικία του ασθενούς, το είδος της ρήξης, την εντόπιση, και το επίπεδο δραστηριότητας.
Συντηρητική αντιμετώπιση
Σε περιπτώσεις ήπιων ή εκφυλιστικών ρήξεων, ειδικά σε μεγαλύτερους ασθενείς, εφαρμόζεται αρχικά συντηρητική αγωγή:
- Ανάπαυση και αποφυγή καταπόνησης
- Παγοθεραπεία για μείωση του πρηξίματος
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Φυσικοθεραπεία για ενδυνάμωση των μυών του γόνατος
Χειρουργική αντιμετώπιση
Όταν η ρήξη προκαλεί “κλείδωμα”, έντονο πόνο ή δεν υποχωρεί με συντηρητικά μέσα, τότε προτείνεται αρθροσκόπηση. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση, κατά την οποία ο χειρουργός:
- είτε αφαιρεί το ρηγμένο τμήμα (μερική μηνισκεκτομή)
- είτε συρράπτει τον μηνίσκο (όταν είναι εφικτό και σε νεαρούς ασθενείς)
- Η αρθροσκόπηση έχει σύντομο χρόνο ανάρρωσης και πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας.
Διαβάστε ακόμη ένα χρήσιμο άρθρο: Ο Καλύτερος Ορθοπαιδικός Χειρουργός για Ρήξη Μηνίσκου – Top 5
Ποια είναι η πρόγνωση;
Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε κατάλληλη θεραπεία — είτε συντηρητική είτε χειρουργική — παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους. Η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως 2-3 μήνες, ανάλογα με την περίπτωση.
Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι το “κλειδί”, καθώς η παραμέληση μιας ρήξης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αστάθεια, περαιτέρω φθορά και ανάγκη για μεγαλύτερες επεμβάσεις στο μέλλον.
Αν έχεις πόνο στο γόνατο που επιμένει, ειδικά μετά από άσκηση, στροφή ή καταπόνηση, μην το αγνοήσεις. Μπορεί να είναι μια απλή κάκωση, αλλά μπορεί και να υποκρύπτει ρήξη μηνίσκου. Ο μόνος αρμόδιος για διάγνωση και θεραπεία είναι ο ορθοπαιδικός, ο οποίος θα σου προτείνει την καταλληλότερη προσέγγιση για την περίπτωσή σου.

Ελένη Μαρκοπούλου Συντάκτρια Ιατρικού Περιεχομένου | MSc Δημόσια Υγεία
Η Ελένη Μαρκοπούλου είναι επιστημονική συντάκτρια με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην Ιατρική και μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία. Εξειδικεύεται στη συγγραφή ιατρικών άρθρων που συνδυάζουν επιστημονική ακρίβεια με απλή και κατανοητή γλώσσα. Στο Iatromedia.gr καλύπτει θέματα πρόληψης, θεραπείας και σύγχρονων ιατρικών εξελίξεων.