Η σπονδυλοδεσία είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες επεμβάσεις στη σύγχρονη χειρουργική σπονδυλικής στήλης και εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Αν αναρωτιέστε τι είναι η σπονδυλοδεσία, στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε εκτενώς τον σκοπό της επέμβασης, τις ενδείξεις, τη διαδικασία αλλά και την αποκατάσταση.
Τι είναι η σπονδυλοδεσία;
Η σπονδυλοδεσία είναι μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη σταθεροποίηση δύο ή περισσότερων σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Ο βασικός στόχος της είναι να περιορίσει την ανεπιθύμητη κίνηση μεταξύ των σπονδύλων, ώστε να μειωθεί ο πόνος και να προληφθεί η περαιτέρω επιδείνωση της πάθησης.
Η τεχνική αυτή επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ειδικών εμφυτευμάτων (όπως βίδες, ράβδοι, πλάκες) και την τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος, το οποίο βοηθά τους σπονδύλους να «δέσουν» μεταξύ τους και να ενωθούν σε μια ενιαία, σταθερή δομή. Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης και αντιμετωπίζονται σοβαρές καταστάσεις που προκαλούν χρόνιο πόνο ή/και νευρολογικά συμπτώματα.
Πότε χρειάζεται σπονδυλοδεσία;
Αφού κατανοήσουμε τι είναι η σπονδυλοδεσία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται από τους ειδικούς. Οι συχνότερες παθήσεις που οδηγούν τον ασθενή στο χειρουργείο είναι οι εξής:
-
Εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση
-
Σπονδυλική αστάθεια
-
Σκολίωση ή κύφωση (παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης)
-
Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου με αστάθεια
-
Κακώσεις της σπονδυλικής στήλης (κατάγματα)
-
Όγκοι ή λοιμώξεις που έχουν επηρεάσει τη σταθερότητα
-
Στένωση σπονδυλικού σωλήνα σε συνδυασμό με αστάθεια
Η απόφαση για σπονδυλοδεσία λαμβάνεται πάντα αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι συντηρητικές θεραπείες (φυσικοθεραπείες, φαρμακευτική αγωγή, ενέσιμες θεραπείες) χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σας προτείνουμε ακόμα: Τι είναι η σκολίωση;
Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;
Ανάλογα με το περιστατικό, η σπονδυλοδεσία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικά σημεία της σπονδυλικής στήλης: αυχενική, θωρακική ή οσφυϊκή μοίρα. Η πιο συχνή είναι η οσφυϊκή σπονδυλοδεσία.
Η χειρουργική τεχνική ποικίλλει, αλλά οι βασικές μέθοδοι είναι οι εξής:
-
Οπίσθια σπονδυλοδεσία (PLIF / TLIF): Η πρόσβαση γίνεται από την πίσω πλευρά της σπονδυλικής στήλης.
-
Πρόσθια σπονδυλοδεσία (ALIF): Η πρόσβαση γίνεται από την κοιλιακή χώρα.
-
Πλάγια σπονδυλοδεσία (XLIF / DLIF): Η πρόσβαση γίνεται από το πλάι του σώματος.
Ο χειρουργός αφαιρεί ενδεχομένως το μεσοσπονδύλιο δίσκο ή άλλους ιστούς που πιέζουν τα νεύρα και τοποθετεί εμφυτεύματα και μοσχεύματα για να επιτευχθεί η σταθεροποίηση.
Σήμερα, σε πολλά περιστατικά εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, που περιορίζουν το χειρουργικό τραύμα και επιταχύνουν την ανάρρωση.
Αποκατάσταση μετά από σπονδυλοδεσία
Έχοντας εξηγήσει τι είναι η σπονδυλοδεσία, είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στο στάδιο της αποκατάστασης, που αποτελεί κομβικό σημείο για την επιτυχία του χειρουργείου.
Άμεσο μετεγχειρητικό στάδιο
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 3-5 ημέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης. Η κινητοποίηση ξεκινά από την πρώτη ή δεύτερη ημέρα, με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή. Ο ασθενής φορά ειδικό κηδεμόνα (κορσέ) για υποστήριξη.
Μακροχρόνια αποκατάσταση
Η πλήρης αποκατάσταση απαιτεί συνήθως 3-6 μήνες. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής:
-
Ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
-
Αποφεύγει βάρη και απότομες κινήσεις
-
Επανέρχεται σταδιακά στην καθημερινότητα και την εργασία του
Σε αρκετές περιπτώσεις, η αποκατάσταση συνεχίζεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού και εκμάθηση σωστών εργονομικών στάσεων για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.
Κίνδυνοι και επιπλοκές της σπονδυλοδεσίας
Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η σπονδυλοδεσία ενέχει ορισμένους κινδύνους, αν και σήμερα οι σύγχρονες τεχνικές έχουν περιορίσει σημαντικά την εμφάνισή τους. Οι βασικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
-
Λοίμωξη
-
Αποτυχία της πώρωσης (pseudarthrosis)
-
Θρόμβωση
-
Νευρολογικές επιπλοκές (μούδιασμα, πόνος, παράλυση σε σπάνιες περιπτώσεις)
-
Μετατόπιση ή θραύση εμφυτευμάτων
-
Συνοδά προβλήματα από παρατεταμένη ακινησία (π.χ. καρδιοαναπνευστικά)
Η επιλογή έμπειρου χειρουργού και η σωστή προεγχειρητική προετοιμασία μειώνουν σημαντικά τα ποσοστά επιπλοκών.
Πλεονεκτήματα της σπονδυλοδεσίας
Αφού γνωρίζετε πλέον τι είναι η σπονδυλοδεσία, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε και τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης:
-
Μείωση ή εξάλειψη του χρόνιου πόνου
-
Ανάκτηση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης
-
Βελτίωση της ποιότητας ζωής
-
Επανένταξη σε καθημερινές δραστηριότητες
-
Πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης ή νευρολογικής βλάβης
Δείτε το επόμενο άρθρο: Οι Καλύτεροι Νευροχειρουργοί στην Ελλάδα το 2025
Σε κατάλληλα επιλεγμένα περιστατικά, η σπονδυλοδεσία είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική λύση που οδηγεί τον ασθενή σε σημαντική βελτίωση.
Αν αναρωτιόσασταν τι είναι η σπονδυλοδεσία, πλέον γνωρίζετε πως πρόκειται για μια σημαντική χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται για την αποκατάσταση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης σε περιπτώσεις όπου άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Αν και δεν είναι μια απλή διαδικασία, προσφέρει ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο και βελτιώνει την καθημερινότητα χιλιάδων ασθενών κάθε χρόνο.
Αν αντιμετωπίζετε επίμονα συμπτώματα από τη σπονδυλική σας στήλη, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης που θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια προς την κατάλληλη λύση.

Ελένη Μαρκοπούλου Συντάκτρια Ιατρικού Περιεχομένου | MSc Δημόσια Υγεία
Η Ελένη Μαρκοπούλου είναι επιστημονική συντάκτρια με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην Ιατρική και μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία. Εξειδικεύεται στη συγγραφή ιατρικών άρθρων που συνδυάζουν επιστημονική ακρίβεια με απλή και κατανοητή γλώσσα. Στο Iatromedia.gr καλύπτει θέματα πρόληψης, θεραπείας και σύγχρονων ιατρικών εξελίξεων.