Γράφει η Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος – Δρ. Ιωάννα Γαλανού
Αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για γυναίκες με tips και ταξιδιωτικές συμβουλές μετά από επέμβαση μαστού. Η αφορμή ήταν οι συχνές ερωτήσεις που λάμβανα από τις ασθενείς μου έπειτα από το πέρας ενός τέτοιου χειρουργείου, καθώς το άγχος τους ήταν εμφανές όσο πλησίαζαν οι διακοπές τους.
Οι διακοπές δεν αποτελούν αντένδειξη για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μαστού. Αντιθέτως, είναι σημαντικές για την αποσυμφόρηση της ασθενούς και την επανάκτηση της ενέργειάς της. Απαιτείται, ωστόσο, η λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Παρακάτω παρατίθεται ένα μικρό εγχειρίδιο με τις 10 πιο σημαντικές συμβουλές για τις γυναίκες που πρόκειται να ταξιδέψουν.
1. Συζητήστε Με Το Γιατρό Σας
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε τον χειρουργό μαστού σας, ότι σκοπεύετε να πάτε διακοπές και να ζητήσετε την ιατρική συμβουλή του: δηλαδή, εάν βρίσκεστε στην κατάλληλη φυσική κατάσταση για να μπορέσετε να φύγετε (ιδιαίτερα σε περίπτωση πτήσης), εξηγώντας λεπτομερώς τον τύπο ταξιδιού που σκοπεύετε να κάνετε.
2. Δεν Υπάρχουν Τσάντες Στα Ταξίδια
Δεν χρειάζεται να αποδείξετε σε άλλους ότι είστε καλά με ηρωικές χειρονομίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναλαμβάνετε τη μεταφορά των αποσκευών σας και να αποφεύγετε κάθε τέτοια προσπάθεια, ιδιαίτερα με το χέρι της χειρουργημένης πλευράς.
3. Προφυλάξεις Στο Αεροπλάνο
Ο μύθος των ενθεμάτων στο μαστό που “σκάνε” στο αεροπλάνο έπειτα από χειρουργείο μαστεκτομής με αποκατάσταση πρέπει σίγουρα να καταρριφθεί. Αντίθετα, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο και έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στους λεμφαδένες της μασχάλης σας, είναι σημαντικό να είστε λίγο πιο προσεκτικές. Μερικές προφυλάξεις είναι αρκετές: αλλάξτε τη θέση του χεριού σας, σηκωθείτε από το κάθισμά σας κάθε ώρα, κάντε ελαφριές ασκήσεις φυσιοθεραπείας με το χέρι, όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο του χεριού. Για όσες έχουν ήδη λεμφοίδημα, μπορεί να χρειαστεί να φορέσουν γάντι λεμφοιδήματος. Θυμηθείτε επίσης να μετακινείτε συχνά τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα πόδια σας για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης, ο οποίος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με το μαστολόγο σας, ο οποίος στη συνέχεια θα είναι σε θέση να εξετάσει εάν θα συνταγογραφήσει φάρμακα.
4. Προφυλάξεις Στο Αυτοκίνητο
Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η καταπόνηση του μαστού από μηχανικούς κραδασμούς. Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία έχουν πιο ευαίσθητο μαστό. Έτσι, εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο (ή με αεροπλάνο), είναι σημαντικό να φοράτε ένα ειδικό σουτιέν που συνιστάται για τις ημέρες μετά την επέμβαση. Διατηρώντας το στήθος ακίνητο και σταθερό, βοηθώντας στη μείωση ενδεχόμενης ενόχλησης. Τα ρούχα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετα. Επομένως, τα βαμβακερά ενδύματα θεωρούνται ιδιαίτερα καλή λύση. Εάν κάνετε χημειοθεραπεία μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια της κίνησης, λόγω φαρμάκων. Έτσι, είναι πάντα καλό να έχετε μαζί σας αντιεμετικά.
5. Η Τσάντα Πάγου
Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε την υπερθέρμανση της χειρουργημένης περιοχής. Εάν είναι πολύ ζεστή, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε πάγο, ο οποίος δεν θα πρέπει να έρχεται σε άμεση επαφή με το μαστό, αλλά θα πρέπει να είναι τυλιγμένος με μία λεπτή πετσετούλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δροσίζεστε απευθείας με κρύο νερό.
6. Προφυλάξεις Μαυρίσματος
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε υψηλούς δείκτες προστασίας σε όλο το σώμα σας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στον χειρουργημένο μαστό και τη μασχάλη, τα οποία πρέπει πάντα να προστατεύονται από τον ήλιο προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ερυθήματα, οίδημα, φαγούρα και έγκαυμα. Το τεχνητό μαύρισμα ή τα σολάριουμ καλό είναι να αποφεύγονται. Επιπλέον, σε περίπτωση που κάνετε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, πρέπει να θυμόσαστε ότι ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις θεραπείες του καρκίνου προκαλούν φωτοευαισθησία με τις ακτίνες του ήλιου. Η φωτοευαισθησία μπορεί να εμφανιστεί ως φωτοτοξική ή φωτοαλλεργική αντίδραση. Αυτές οι αντιδράσεις είναι μη φυσιολογικές αντιδράσεις που εμφανίζονται στο δέρμα μετά από έκθεση στον ήλιο και μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.
7. Προσοχή Στα Έντομα
Οι χειρουργημένες περιοχές πρέπει να προστατεύονται από τσιμπήματα εντόμων προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες λοιμώξεις.
8. Οδηγίες
Ζητήστε από τον γιατρό σας να συντάξει ένα σύντομο εγχειρίδιο με οδηγίες. Αυτές οι πληροφορίες θα συνοδεύονται από τους αριθμούς που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
9. Ζώνες Ώρας
Εάν πρέπει να πάρετε φάρμακα σε καθορισμένες ώρες και πρόκειται να διασχίσετε αρκετές ζώνες ώρας, μπορεί να είναι χρήσιμο να προετοιμάσετε έναν χάρτη που θα λειτουργεί ως οδηγός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.
10. Πώς Και Πού Να Κρατήσετε Τα Φάρμακα
Οι αποσκευές συχνά χάνονται, γι’ αυτό είναι καλύτερο να κρατάτε πάντα τα φάρμακά σας στις χειραποσκευές. Επίσης όλα τα φάρμακα πρέπει να μεταφέρονται στην αρχική τους συσκευασία για να αποφευχθεί η σύγχυση με άλλα και να φυλάσσονται μακριά από πηγές θερμότητας και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δίνοντας προσοχή στις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να χρειάζονται ψυγείο: είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε από τον μαστολόγο σας οδηγίες μεταφοράς. Τέλος, εάν πρέπει να μεταφέρετε σύριγγες και βελόνες, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει μια δήλωση που να εξηγεί γιατί χρειάζεστε αυτό το υλικό. Καλό είναι να ταξιδεύετε πάντα με μία ιατρική γνωμάτευση που να αναφέρει τα φάρμακα που παίρνετε.
Πότε Δεν Συνιστάται Το Ταξίδι
Το ταξίδι δεν συνιστάται εάν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, όπως εμβολικά επεισόδια ή αναπνευστικές δυσκολίες. Ωστόσο, τα ταξίδια δεν αποτελούν κίνδυνο για όσους υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού και γενικά δεν συνιστώνται μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις.
Σας εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου ξεκούραστες διακοπές!
Χειρουργός Μαστού– Μαστολόγος Δρ. Ιωάννα Γαλανού